Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Referat Rozwoju i Spraw Społecznych » Aktualności » Czym oddychamy w Malanowie

Czym oddychamy w Malanowie

Czym oddychamy w Malanowie

 

W okresie od 18 maja do 1 lipca badaliśmy stężenie pyłów PM10 i PM2,5 w malanowskim powietrzu.

 

Wyniki pomiarów przedstawiamy na wykresach. Choć to nie był sezon grzewczy, stężenia pyłów nie należały do najniższych.

Pył PM10 jest to pył o średnicy poniżej 10 mikrometrów i składa się z mieszaniny cząstek zawieszonych w powietrzu. Zawiera substancje toksyczne takie jak np. benzo/a/piren, metale ciężkie oraz dioksyny i furany. Wdychanie go może powodować różne reakcje organizmu np. kaszel, trudności z oddychaniem i zadyszkę, szczególnie w czasie wysiłku fizycznego. Przyczynia się także do zwiększenia zagrożenia infekcjami układu oddechowego oraz nasilenia objawów chorób alergicznych np. astmy, kataru siennego i zapalenia spojówek. Drobne frakcje pyłów mogą przenikać do krwioobiegu, a dłuższe narażenie na wysokie stężenia pyłu może mieć istotny wpływ na przebieg chorób serca (nadciśnienie, zawał) lub nawet zwiększać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, szczególnie płuc. Nowe dane świadczą o ujemnym wpływie pyłu na zdrowie kobiet ciężarnych oraz rozwijającego się płodu (niski ciężar urodzeniowy, wady wrodzone, powikłania przebiegu ciąży). Wdychane pyły o średnicy poniżej 2,5 mikrometra (tzw. pyły drobne; PM2,5) również przenikają do krwi. Podobnie jak pyły z grupy PM10 mogą powodować kaszel, trudności z oddychaniem i zadyszkę, szczególnie w czasie wysiłku fizycznego.

 

Największe zanieczyszczenie powietrza powoduje tzw. niska emisja. I nie chodzi tu o emitowanie małych ilości zanieczyszczeń. Niska emisja to emisja do atmosfery substancji szkodliwych ze źródeł znajdujących się na wysokości nie większej niż 40 m. Tak więc to przede wszystkim dym z domowych pieców i kominków, spaliny samochodowe i ze sprzętu rolniczego, kurz, a także dym z ogniska czy grilla.

Aby ograniczyć ilości emisji pyłów do atmosfery apelujemy:

- grillując korzystaj z folii aluminiowej lub aluminiowych tacek które ograniczają kapanie tłuszczu na rozżarzony węgiel;

- korzystaj z roweru - nie wszędzie musisz dojechać samochodem;

- wyłączaj silnik pojazdu na postoju;

- poruszając się pojazdem polną drogą jedź wolniej aby zmniejszyć ilość unoszonego pyłu;

- spróbuj skorzystać z zasad ecodrivingu (eko-jazdy);

- nie spalaj odpadów i reaguj na tego typu zachowania u Twoich sąsiadów;

- przekazuj pozostałości roślinne do odzysku lub kompostuj je - bezwzględnie nie spalaj ich;

- kup dobrej jakości opał;

- rozpalaj piec metodą od góry;

- do palenia stosuj tylko suchy opał;

- dokładaj opał małymi porcjami, najlepiej z boku aby nie 'zadusić' ognia;

- ograniczaj zużycie ciepła - wymień lub uszczelnij okna i drzwi, ociepl swój dom, załóż termostaty, wietrząc pomieszczenia zakręcaj grzejniki.

 

ŁN


Pozostałe aktualności